Εφόδια για υγιείς και καλές σχέσεις

Εφόδια για υγιείς και καλές σχέσεις

Πνευματικότητα

Ο ρόλος της πνευματικότητας είναι το ουσιαστικότερο εφόδιο για την ύπαρξη μιας υγιούς σχέσης.

Είναι πολύ σημαντικό σε κάθε σχέση το πνεύμα να υπερισχύει της ύλης. Χρειαζόμαστε τα υλικά αγαθά, αλλά πιο πολύ τα πνευματικά εφόδια, ώστε να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις δυσκολίες της ζωής. Ειδικά στη σύγχρονη εποχή είναι ολοφάνερο ότι οι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στην ύλη. Δεν επιδιώκουμε να ανελιχθούμε ως προσωπικότητες, να γίνουμε ανώτεροι, να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, αλλά στρέφουμε το ενδιαφέρον και την προσοχή μας στο πώς θα αυξήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία μας, πώς θα αποκτήσουμε περισσότερα υλικά αγαθά. Τα χρήματα είναι ασφαλώς σημαντικά και απαραίτητα για την επίτευξη κάποιων στόχων, η ουσία όμως βρίσκεται στην πνευματική ανάπτυξη και στην προσωπική ανέλιξη του ανθρώπου. Ο άνθρωπος χρειάζεται να ασκήσει το πνεύμα και την ψυχή του, ώστε να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής και, ως εκ τούτου, καλύτερες σχέσεις.

Αποδοχή του εαυτού
Ο φόβος ότι υπάρχει κάποιο λάθος στον εαυτό μας είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη χαρά. Όσο κρίνουμε ότι μειονεκτούμε σε κάτι, ότι έχουμε πολλά ελαττώματα, ότι κάτι μας λείπει ή δεν είναι αρκετό, η ζωή και η συμπεριφορά μας θα αντικατοπτρίζει αυτή τη σκέψη μας και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αποκτήσουμε τις σχέσεις που ονειρευόμαστε. Ας αγαπήσουμε λοιπόν τον εαυτό μας και ας επιδιώξουμε να τον βελτιώσουμε.

Ανθρωπιά, συμπόνια και καλοσύνη
«Η καλοσύνη στον λόγο καλλιεργεί την εμπιστοσύνη.Η καλοσύνη στη σκέψη καλλιεργεί το βάθος.Η καλοσύνη στην προσφορά καλλιεργεί την αγάπη» Λάο Τσε

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον νόμο της ζούγκλας και στον νόμο του ανθρωπισμού» Μαχάτμα Γκάντι

«Όσοι μάς συναναστρέφονται πρέπει να γίνονται κοντά μας καλύτεροι και πιο χαρούμενοι. Εμείς πρέπει να γινόμαστε η προσωποποίηση της καλοσύνης: καλοσύνη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό μας, στα μάτια μας, στο χαμόγελό μας… Σε όλους όσοι υποφέρουν και είναι μόνοι τους πρέπει να χαρίζουμε πάντα ένα χαμόγελο. Αυτό που χρειάζονται σήμερα περισσότερο από ποτέ οι άνθρωποι είναι να νιώσουν ότι κάποιος ενδιαφέρεται, νοιάζεται για αυτούς και τους συμπονά» Μητέρα Τερέζα .

Σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, έχουμε χάσει την ανθρωπιά μας. Αυτό συμβαίνει, γιατί δεν μπαίνουμε στη θέση του άλλου ή γιατί αγαπάμε  μόνο τον εαυτό μας. Ας αγαπήσουμε λοιπόν τον εαυτό μας και, στη συνέχεια, ας χαρίσουμε την αγάπη μας και στον άλλο· θα νιώσουμε όμορφα. Ασφαλώς, είναι ιδανικό να υπάρχει αμοιβαιότητα συναισθημάτων, ωστόσο μπορούμε εμείς να δώσουμε το καλό παράδειγμα και να ωθήσουμε με τη στάση μας και τους άλλους σε αυτή τη συμπεριφορά. Επίσης, είναι σημαντικό να υπάρχει συμπόνια και καλοσύνη, για να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο, έναν καλύτερο κόσμο. Ο ευαίσθητος άνθρωπος σήμερα έχει πολλά να αντιμετωπίσει. Είναι αυτός που θα αισθανθεί, θα ευαισθητοποιηθεί, θα ανοίξει δρόμους, θα δώσει ελπίδα, θα σταθεί δίπλα στον συνάνθρωπο. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από ευαίσθητους, τρυφερούς και συναισθηματικούς ανθρώπους. Η ευαισθησία κρύβει ομορφιά ψυχής. Η πραγματική κοινωνικότητα πηγάζει από την ευγένεια της ψυχής και αυτό το κατέχουν λίγοι. Η ευαισθησία είναι όπλο απέναντι στην αδιαφορία, στην κακεντρέχεια, στην κενότητα, στη ματαιοδοξία, στην απληστία, στην επιτήδευση και στην προσποίηση που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής και οδηγούν στον ευτελισμό της ύπαρξης.

Αγάπη
«Η αληθινή αγάπη είναι μια βαθιά λαχτάρα να ευημερούν οι άλλοι» Φρέντερικ Μπάιλς

«Το να κάνεις καλή ζωή δεν μπορεί να είναι κάτι το πολύ διαφορετικό από το να προσφέρεις στους άλλους καλή ζωή» Φερνάντο Σαβατέρ

«Η αγάπη είναι ενεργητική δύναμη μέσα στον άνθρωπο. Είναι η δύναμη που γκρεμίζει τους τοίχους που χωρίζουν τον άνθρωπο από τον συνάνθρωπο και τον ενώνει με τους άλλους. Η αγάπη τού δίνει τη δύναμη να ξεπεράσει το συναίσθημα της απομόνωσης και του χωρισμού και, ωστόσο, του επιτρέπει να είναι ο εαυτός του, να διατηρεί την ακεραιότητά του» Έριχ Φρομ.

Η αγάπη είναι δράση και επιλογή και όχι καταναγκαστικό έργο. Το να χαρίζουμε απλόχερα την αγάπη μας είναι η πιο υψηλή έκφραση δοσίματος και δυναμισμού, είναι μια πράξη θέλησης και εμπιστοσύνης, είναι ο ιδανικός τρόπος να καλλιεργήσουμε υγιείς σχέσεις.

Θέληση
Έχουν γραφτεί ολόκληροι τόμοι για τη θέληση. Εάν διαθέτουμε θέληση, μπορούμε να δημιουργήσουμε και τις σχέσεις που επιθυμούμε. Η θέληση βοηθάει τον άνθρωπο να προχωρήσει μπροστά, να αντιμετωπίσει όλες τις αντιξοότητες με περηφάνια και αυτοπεποίθηση. Είναι σημαντικό να επιθυμούμε μια υγιή σχέση και να επιδιώκουμε να την αποκτήσουμε. Είναι ο μόνος δρόμος που θα μας φέρει σε πλήρη ισορροπία με τον εαυτό μας, αλλά και με τους άλλους.

Ανιδιοτέλεια – άδολη αγάπη
Η ανιδιοτέλεια είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του άνθρωπου του οποίου οι πράξεις καθορίζονται από ευγενή κίνητρα και όχι από ιδιοτέλεια. Είναι ο τύπος του ανθρώπου που νοιάζεται και ενδιαφέρεται για τους άλλους σαν να πρόκειται για τον ίδιο τον εαυτό του. Όταν προσφέρει, δεν λειτουργεί με αποκλειστικό κίνητρο το προσωπικό συμφέρον, αλλά, αντίθετα, θεωρεί την προσφορά καθήκον του. Αν όλοι λειτουργούσαμε ανιδιοτελώς, τότε ο κόσμος μας θα γινόταν καλύτερος, ουσιαστικότερος, πιο τρυφερός, με λιγότερα προβλήματα και δίχως ευτελείς πράξεις. Είναι σίγουρο –αν όχι σχεδόν βέβαιο– ότι θα έτσι είχαμε τις σχέσεις που ονειρευόμαστε. Άλλα εφόδια που επίσης συμβάλλουν στην καλλιέργεια υγιών σχέσεων είναι η εμπιστοσύνη, η ευγένεια, η δίκαιη συμπεριφορά, η συνεργασία, η κατανόηση και η ειλικρίνεια.


Εκτύπωση   Email